GLASBENI INSTRUMENTI IN NAPRAVE FORUM Seznam forumov GLASBENI INSTRUMENTI IN NAPRAVE FORUM
RAZPRAVE O SINTIČIH,MEŠALNIH MIZAH ANALOGNIH KAKOR TUDI DIGITALNIH TER OSTALIH NAPRAV KOT SO PROSTORSKI EFEKTI,DINAMIČNI PROCESORJI BLAGOVNIH ZNAMK KOT SO: GEM,KORG,ROLAND YAMAHA BEHRINGER ITD..gaže črna lista najemnikov glasbe
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




pa60 pa80 navodilo brez slik če želiš komplet ti pošljem na

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    GLASBENI INSTRUMENTI IN NAPRAVE FORUM Seznam forumov -> KORG
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bortchy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 11.07. 2008, 12:44
Prispevkov: 953

PrispevekObjavljeno: 15 Sep 2008 21:12    Naslov sporočila: pa60 pa80 navodilo brez slik če želiš komplet ti pošljem na Odgovori s citatom

1. MASTER VOLUME – glavni drsni gumb za nastavitev glasnosti na izhodu instrumenta



2. ACC/SEQ VOLUME – nastavitev razmerja glasnosti med :
a) ACC-modusom –nastavitev razmerja glasnosti med tem, kar igra avtomatska spremljava in tem kar se zaigra v živo (desna roka).
b.) SEQ-modusom - nastavitev razmerja glasnosti med tem kar igra play back (sekvencerjem) in tem, kar se zaigra v živo.


3. ASSIGN.SLIDER –več funkcijski drsnik, katerega se lahko nastavlja poljubno



4. MODE - izbira modelov operacijskega sistema , kar pomeni, da je s temi stikali omogočen dostop do raznih aplikacij instrumenta.

KADAR SE PRITISNE STIKALO POD NAPISOM ! :

a.) STYLE PLAY- se vstopi v sistem za delo z syles-i (ritmi)

b.) SONG PLAY- se vstopi v sistem za delo z songi. To pomeni, da je odprt modus, kjer se lahko predvaja datoteka z končnico*.sng

c.) B.SEQ- (backing sequence) je modus za snemanje skladb z pomočjo style-ov, tako, da se določi style (ritem) sound (zvok), nato pa se posname v sequencer datoteke pa je možno spraviti pod MIDI FILE .






d.) SONG- aplikacija za obdelavo,predvajanje ter snemanje skladb,katere lahko prav tako kot pod točko c. shranite pod MIDI FILE .

e.) PROGRAM – se lahko igra na posamezni zvok - instrument katerega se izbere iz banke zvokov, ter se obdeluje;spreminjanje ovojnice časovna zakasnitev urejanje frekvenc itd..

5.GLOBAL –odprejo se meniji za nastavitev instrumenta, za delo v različnih okoljih.

6.DISK – dostop do diska

V tem okolju se nahajajo meniji za delo z datotekami in mapami: LOAD –nalaganje, SAVE –spravljanje, FORMAT –formatiranje pogonov UTILITY-uporabna orodja o.z. orodja za vzdrževanje in urejanje vseh diskovnih pogonov.

7.MEMORY TIE


7+8.) MEMORY + BASS INV.- DEMO, prikliče se predvajalnik demo songov.

7.) MEMORY TIE -aktivira akord-(»tepih«), torej če je vklopljen bo akord igral tudi potem



8.) BASS INV. – bo bass (na vseh tovrstnih napravah se nahaja na drugem traku kar pomeni da je že standard da je to tudi drugi MIDI kanal) ko igramo style
-avtomatsko spremljavo igral vedno najnižji ton akorda katerega se prime.
V praksi je to dobrodošel pripomoček saj pri uporabi raznih obratov akordov (dekadence) pričara PA 80 občutek kot da igra basist v živo.



















PREDNJA LEVA STRAN PLOŠČE


9.) MAN BASS-omogoča igranje bass-a v živo seveda na levi roki.

10.) SPLIT POINT – je omogočen dostop do lastne nastavitve podelitvene točke klaviature.Na ekrančku se pokaže indikator kjer se natančno vidi kje je klaviatura podeljena.Torej ko se pritisne stikalo SPLIT POINT se ga drži in istočasno se pritisne tipka na tastaturi na točki kjer se želi podeliti.



11.) G.QUANTIZE – to deluje za snemanje vzorcev oziroma šablon-GROOVE v modusu Sequencer tako da se odigrane note pri katerih pride do časovnih zakasnitev postavi v pravilno ritmično lego.


12.) TEMPO Stikalo za zaklepanje o.z.odklepanje hitrosti styles-a TEMPO-hitrost .ko je ta funkcija aktivirana se TEMPO zaklene to pomeni da pri izbiri drugega
styles-a ali
performance-a ostane tempo enak kot je bil izbran pri zadnjem izboru styles-a ali
performance-a.
Originalni tempo nastavitev katere so bile shranjene pod styles ali
Performance,bodo priklicane šele po izklopu te funkcije.





13.) SINGLE TOUCH – stikalo za aktiviranje funkcije SINGLE TOUCH kar pomeni izbiro že prej pripravljenih nastavitev katera vključujejo: izbiro zvoka,glasnosti nastavitev efektov,itd…

14.) STYLE – stikalo za izbiro ritmov-avtomatskih spremljav,prav tako pa za direkten dostop ritmov iz HD-hard diska.Na tem delu plošče so razvrščene klasifikacije ritmov, tako da se nadaljna izbira posameznih ritmov iz določene banke katere so podeljene po raznih zvrsteh glasbe izbira z stikali katera so opisana na sliki pod točko 29.).
-ko gori gornja lučka pomeni izbor ritmov kateri se nahajajo na zgornji strani tipk, stikal ko pa spodnja pa pomeni izbor ritmov kateri se nahajajo na spodnji strani tipk.

15.) FADE IN/OUT – ob pritisku omenjenega stikala na startu ritma bo efekt sledeči; glasnost celotnega instrumenta bo začela proporcionalno naraščati do točke katero imamo nastavljeno na drsnem gumbu št. 1.).
če pa pritisnemo omenjeno stikalo na točki na primer ko želimo igranje določene skladbe zaključiti bo efekt sledeči; glasnost celotnega instrumenta bo začela proporcionalno padati dokler ne bo postal instrument popolnoma tiho.



16.) VARIATION – pritisk tega stikala bo spremenil variacijo ritma na tisto katera se izbere .Npr. če se izbere variacija 2 bo igrala variacija 2.

17.) FILL – so prehodi na voljo sta 2 prehoda in sicer FILL1 in FILL 2.

18.) COUNT IN BREAK – z kratkim pritiskom na to stikalo se ritem ustavi za en takt,za tem pa takoj nadaljuje z aktivnostjo.

19.) ENDING 1-2 - uporablja se običajno za igranje konca skladbe,tako da ob pritisku na koncu skladbe se ritem ustavi popolnoma sam,z tem da odigra takte kateri
so v tem modusu programirani bodisi tovarniško bodisi da so plod lastne ustvarjalnosti kar je shranjeno pod user styles.



20.) INTRO 1-2 - pritisk tega stikala sproži patern na katerem je programiran uvod skladbe – INTRODUKCIJA.

21.) START STOP – stikalo za zagon ali pa za zaustavitev avtomatske spremljave.




22.) SYNHRO START/STOP DELETE –ko gori lučka pod START bo ob prijetju akorda na levi strani tastature ,kjer je razervirano območje (SPLIT POINT) se bo avtomatska spremljava samodejno zagnala.
V primeru da pa gori lučka pod napisom STOP pa bo učinek obraten od napIsanega pod START to pomeni da ob spustu akorda se spremljava avtomatično ustavi.
Ta funkcija je zelo primerna na naglašanje akcentov na začetku ritmičnega stavka.
DELETE – ta tipka služi istočasno za brisanje kadar se dela v okolju BA CKING SEQUENCE ali SONG in pri pisanju besedila.

23.) TAP TEMPO/RESET INSERT - ob udarcu na to tipko v intervalih želenega tempa se tempo izračuna v procesorju KORG PA 80-60 ter nastavi na takšen tempo to pomeni v tempo izračunanega BPM.



24.) WRITE/DISC IN USE –stikalo služi za imenovanje in spravilo datotek tipa performance,kar pomeni da bo v to datoteko shranjenih več nastavitev katere se nanašajo na nastavitve v vezi z nastavljivimi elementi kateri so potrebni za igranje v realnem času.
Pri vklopu omenjenega stikala se pojavi na ekranu WRITE TO:

a.) Perf.name: -to polje se potrdi s stikali na levi strani pod št 29. Z uporabo o.z. z vrtenje gumba 33/TEMPO VALUE,pa se izbirajo črke.Pozicija črk pa se izbira z stikali pod vrtljivim gumbom (33/TEMPO VALUE) DOWN / - UP / +.

b.) Perf.n – je namenjen za določitev na katero mesto spraviti nastavitev katera je nastala pri editiranju – obdelovanju . določi se ga z vrtenje gumba 33/TEMPO VALUE ali pa za posamezno stopnjo naprej ali nazaj z stikali pod vrtljivim
gumbom (33/TEMPO VALUE) DOWN / - UP / +.

c.) Sts n. – single touch settings ,- je pa pozicija bank katere se nahajajo v performance-u,in vsak performance ima 4 banke – STS.N, kamor se lahko hranijo nastavitve zvokov za levo in desno roko.





d.) Current Style – pomeni da se proces editiranja izvaja v tekočem style-u
to je : da se vse nastavitve katere se izvajajo v tem okolju nanašajo za ritem kateri je bil izbran pred obdelavo celotne zadeve.

25.) ENSEMBLE - stikalo za vklop harmonijskega procesiranja.Ob vklopu te možnosti bo se zgodilo sledeče;



Ob igranju akorda na levi roki, ter igranju melodije v monofoničnem načinu (z enim prstom) se bo slišalo kot da se igra v akordičnem načinu,odvisno od tipa izbrane akordike.

26.) RECORD – stikalo za vklop snemanja določenega instrumenta ,
( odvisno od tekoče operacije katera se predhodno izbere )

27.) MENU – stikalo za odpiranje glavnega menija.tukaj se nahaja 25 strani z podmeniji,kateri omogočajo operiranje v različnih okoljih.

STYLE PLAY MENU: v tem okencu so pokazane klasifikacije menujev za operiranje v style okolju.
V klasifikaciji pa so ponujena naslednja orodja:





o MIXER : mešalna naprava namenjena nastavljanju glasnosti posameznega instrumenta,kateri so vključeni v ritmično in realtime play trak – (desna roka)sekcijo.
o TUNING : oglaševanje oziroma razglaševanje trakov trakov.
o EFFECTS: nastavitve za efekte
o TRACK EDIT: nastavitve parametrov za vsak posamičen trak.
o RT CONTROLS : določitev kontrolerjev kot so dampfer ali expresion pedal vklop in izklop.
o STYLE CTRLS : nastavitev porabniških parametrov v okolju styles –(ritmi).
o INPUT/PAD : nastavitev parametrov za okolje PAD uporabniška stikala za aktiviranje PAD-a na sliki je št 45..
o PREFERENCES : konfiguracijski parametri







1. MIXER: VOLUME – nastavitev razmerja glasnosti med posamičnimi instrumenti na ritem sekciji in na realtime play sekciji.

2. MIXER: PAN – nastavitev panoram levo desno.


3. MIXER: FX SEND : nastavitev izhodnega nivoja efekta za vsaki kanal posebej.

4. TUNING : DETUNE – uglasitev ali razglasitev instrumentov po vsakem traku posamično.




5. TUNING : SCALE - izbira skal (arabske Pitagora kromatične in seveda uporabniške-lastne).



6. TUNING : PB SENS – nastavitev modulacijske palice (pich bender)nastavitev stopenj po sekundi –pol tonu do ene oktave.

7. FX : A/B SELECT - nastavitev tipa efekta,ter določitev generalnega nivoja izhodnega signala efekta na območju A in B.







8. FX : C/D SELECT - nastavitev tipa efekta,ter določitev generalnega nivoja izhodnega signala efekta na območju C in D.

9. FX : A EDIT STYLE - fina nastavitev vseh parametrov za A efekt, nastavitev: časa trajanja efekta, dušenje efekta , časovna zakasnitev itd..

10. FX : B EDIT STYLE - fina nastavitev vseh parametrov za B efekt, nastavitev: časa trajanja efekta, dušenje efekta , časovna zakasnitev itd..

11. FX : C EDIT (RT) - fina nastavitev vseh parametrov za C efekt, nastavitev: časa trajanja efekta, dušenje efekta , časovna zakasnitev itd..

12. FX : D EDIT (RT) - fina nastavitev vseh parametrov za D efekt, nastavitev: časa trajanja efekta, dušenje efekta , časovna zakasnitev itd..




13. TRACK: EASY EDIT – enostaven editor za vsak trak posebej lahko se nastavlja : resonančno območje,časovni podaljšek trajanja tona,aktivacijski čas, itd..

14. TRACK: MODE – način poly ali mono za vsak trak

15. TRACK: INT./EXT – prioriteta delo z externo zunanjo napravo omogoča da se uporablja oba ton generatorja – both, external - zunanji , internal – notranji.

16. RT CTL: DMPR & EXPR - določitev kontrolerjev kot so dampfer ali expresion pedal vklop in izklop.

17. RT CTL: JOYSTICK - vklop in izklop modulacijske palice- JOYSTICK trakovi med sekcijami realtime play in acc play se izbirajo z stikali (na sliki pod št.31) in sicer stikala F-3 IN F-4 vrednosti se pa nastavljajo z vrtenje gumba 33/TEMPO VALUE ali pa za posamezno stopnjo naprej ali nazaj z stikali pod vrtljivim gumbom (33/TEMPO VALUE) DOWN / - UP / +.

18. RT CTL: DYNRANGE – nastavitev dinamičnega nivoja vrednosti se pa nastavljajo z vrtenje gumba 33/TEMPO VALUE ali pa za posamezno stopnjo naprej ali nazaj z stikali pod vrtljivim gumbom (33/TEMPO VALUE) DOWN / - UP / +.





19. RT CTL: ENSEMBLE - stikalo za vklop harmonijskega procesiranja.Ob vklopu te možnosti bo se zgodilo sledeče;
Ob igranju akorda na levi roki, ter igranju melodije v monofoničnem načinu (z enim prstom) se bo slišalo kot da se igra v akordičnem načinu,odvisno od tipa izbrane akordike: dual,bras,reed,trill,repeat,echo.
Na desni strani ekrana se pojavi : UP1, UP2, UP3, pri izbiri bilo katerega od teh naslovov de harmonizer-ensemble aktivira. Vrednosti se nastavljajo prav tako kot pri vseh ostalih aplikacijah z vrtenje gumba 33/TEMPO VALUE ali pa za posamezno stopnjo naprej ali nazaj z stikali pod vrtljivim gumbom ( (33/TEMPO VALUE ) DOWN / - UP / +.


20. STYCTL: DRUMS – v tem meniju so parametri za nastavitev nekaterih bobnarskih elementov,kot je ; Bass boben katerega se izbira iz drum maps-mape bobnarskih zvokov in snare katerega se izbira prav tako kot pri bass bobnu iz drum maps-mape bobnarskih zvokov.



STYCTL: WRAP/RNG - ta meni omogoča limitacijo-omejevanje tonike za sekundo- pol tona + ali - možnost nastavitve do ene oktave.To orodje je zelo dobrodošlo ,ker se velikokrat dogaja da nekateri toni zvenijo previsoko ali pa prenizko ta ne željen efekt se odpravlja prav z tem orodjem. Vrednosti se nastavljajo prav tako kot pri vseh ostalih aplikacijah z vrtenjem gumba 33/TEMPO VALUE ali pa za posamezno stopnjo naprej ali nazaj z stikali pod vrtljivim gumbom ( 33/TEMPO VALUE ) DOWN / - UP / +.

21. IN/PAD: INPUT STP – meni za nastavitev oziroma za konfiguracijo efekta na vhodu.

22. IN/PAD: PADS – konfiguriranje pad-ov.

23. PREF.: LOCK (GLB) – v tem meniju je možnost zaklepanja raznih nastavitev









24. PREF.: CTL (GLB) – v tem okolju se nastavljajo parametri kateri določajo način grabljenja akordov (koliko prstov), določanje trakov kjer se bodo uporabljale različne skale ,območje (trak kjer bo uporabljen podaljšan akord-»tepih«) in nastavitev dinamičnega nivoja z kontrolerji (style controler) kateri
se uporabljajo v okolju style.





• CHORDRECMOD - nastavitev za način grabljenja akordov,- ali se bo lovil celi akord ali samo na en prst ali pa dva prsta.
• SCALE MODE – nastavitve raznih skal na trakove ali ritem trak, na desno roko,ali pa na vse trakove.
• MEMORY MODE – določitev načina spomina (podaljška) akorda
Seveda v katerem od trakov bo »memory« aktiven.Na voljo so naslednje možnosti: chord,chord+lower in lower.
• VELOCITY – nastavitev dinamike z vklopniki; break, fill 1,fill 2,
Start / stop






25. ENSEMBLE – stikalo za aktiviranje načina igranja pri katerem se trak iz desne roke
harmonizira. To pomeni da kadar se igra določena fraza monofonično (samo en ton )
se ta ton harmonizira.












PREDNJA LEVA STRAN PLOŠČE

28.) PAGE - / + - z tem stikalo9m se pomika naprej ,(+) ali pa nazaj (-) po straneh in to v vseh aplikacijah katerih meniji so razdeljeni na eno ali več strani.


29.) VOLUME/VALUE (MUTE) A-H TIPKE – več funkcijska stikala ,(odvisno od izbrane aplikacije) katera so namenjena za izbiro traku ,potrjevanje parametrov,katerih vrednost se nastavlja z vrtenjem gumba 33/TEMPO VALUE ali pa za posamezno stopnjo naprej ali nazaj z stikali pod vrtljivim gumbom ( 33/TEMPO VALUE ) DOWN / - UP / +.
Ob pritisku obeh stikal na enkrat v track modusu se pravi trak kateri se na ta način izbere bo utišan-izklopljen (MUTE).

30.) TRACK SELECT – izbira med trakovi po sekcijah (ritem ali trakovi za igranje v realnem času to je leva ali desna roka) ali trakovi znotraj ritem sekcije.To so trakovi:















31.) SINGLE TOUCH SETTING (F1-F4 FUNCTION KEYS) – funkcija za hitri priklic nastavite. STS. Si zapomni nastavitve zvokov mikserja in efektov.



32.) SHIFT – stikalo namenjeno za priklic naslednje funkcije kjer je to aplicirano že v samem programu oziroma v operacijskem sistemu.

33.) TEMPO /VALUE sekcija – za določanje tempa in za določanje vseh vrednosti
parametrov v nastavljivih menijih.

34.) VALUE LED – indikator sprememb vrednosti v obdelovalnih menijih,ko se uporabljajo razni editorji ( obdelovalni meniji ) takrat lučka sveti.

35.) EXIT / NO – tipka za izhod iz menijev in za preklic .če se pojavi želja za izhod iz bilo katerega menuja oziroma aplikacije ,to pomeni za preklic se v vseh primerih uporabi ta tipka.


36.) ENTER / YES – tipka za potrditev vseh aplikacij katere so odprte,prav tako pa služi za potrjevanje korakov v delovnem okolju-step by step v menijih kateri so namenjeni obdelovanju ritmov in songov-skladb.

37.) SIGNAL LED - indikator vhodnega signala.Na dodatnih vhodih to so OUTPUT 1 IN 2 glej sliko zadnja stran pod št.10.Ob vhodu signala se prižge ločka katera utripa poljubno z signalom kateri poruje skozi te vhode.

38.) DISPLAY HOLD – če lučka nad tem stikalu gori je aktivirana funkcija –style hold kar pomeni da bo izbrano okence aktivirano dokler se ročno ne izbere kakšen drugi meni.
V primeru če pa lučka ne sveti pa bo izbrano okence po par sekundah preklopljeno na prvotno stanje.Običajno se vrne na glavno izhodiščno točko.






39.) CHORD SCANNING (-SEKCIJA) – pri rabi Style Play modusa ( igranje z avtomatsko spremljavo-ritmi ) v Backing Sequence rabijo ta stikala za definiranje akorda ,kateri rabi za igranje harmonije (-»tepiha«) ali pa za rabo VOKAL PROCESORJA ,se pravi da ta akord kateri se igra bodisi v realnem času , bodisi z sequencerjem (odvisno od traku in midi kanala ,kar pač se izbere) .




40.) KEYBOARD MODE (-SEKCIJA) – z temi tipkami se definirajo pozicije vseh štirih trakov.
SPLIT – podelitev klaviature na določeni točki.
FULL UPPER – trakovi leve roke (LOWER1 LOWER2) bodo pri izbiri te variante deaktivirani , med tem ko bo desna roka ( UPPER ) igrala po celi tastaturi.



41.) STYLE CHANGE – če ta lučka gori se bo zgodilo naslednje; vse nastavitve od mix-a , efektov ,banke zvokov itd..bodo ostale iste style-ritem pa se bo spremenil.



42.) PERFORM – če ta lučka gori pomeni da je omogočen vstop do performance-sekcije

43.) PROGRAM- če ta lučka gori pomeni da je omogočen vstop do programov –do banke zvokov. Ob preklopu med PERFORM in PROGRAM opcijo se lučka sama premakne na želeno pozicijo na tisto katera se pač izbere.




44.) PROGRAM/PERFORMANCE (-SEKCIJA) – če je izbrana opcija PROGRAM se bo pri izbiri teh tipk na tem področju se bo izbiralo me bankami in pod bankami zvokov.Če pa je izbrana PERFORM. Opcija se pa izbira med performance-i.






45.) PADS (1-4, STOP) - so več funkcijske tipke katere se lahko uporabljajo za aktiviranje bilo katerega zvoka, lahko pa se uporablja tudi kot kontroler.
Vse te funkcije se lahko poljubno konfigurirajo.
To funkcijo za konfiguriranje le tega prikličemo z tipko menu na strani kjer se
22 in 23.



46.) TRANSPOSE – stikalo za transponiranje določenega (aktivnega) traku.V tem modusu se dvigne ali spusti lahko v zaporednih korakih za pol tona oziroma za sekundo.



47.) OCTAVE – stikalo za transponiranje določenega (aktivnega) traku.V tem modusu se dvigne ali spusti lahko v zaporednih korakih za 12 tonov oziroma za oktavo, oziroma odvisno od razpona,katerega nudi posamezni zvok.

48.) BALANCE ( SLIDER ) – drsni gumb,kateri ima isto funkcijo kot crosfader na DJ mixerjih.To pomeni (na vsaki strani tega drsnega gumba je označeno SEQ1 in
SEQ 2 – skladba 1,skladba 2 ) da če ta gumb pomaknemo n.p.r. iz skrajne leve(takrat je skladba1 oz. nivo glasnosti na najvišji možni točki) proti desni bo nivo glasnosti skladbe1 proporcionalno upadal med tem ko bo na skladbi 2 prav tako v sorazmerju z z hitrostjo pomika gumba v omenjeno smer se višal do maksimuma glasnosti.

49.) SEQUENCER TRANSPORT CONTROLS-SEQ-1 IN SEQ2 – so stikala namenjena operiranju z predvajalnikom MIDI file - ov in ostalih MIDI datotek,katere podpira KORG kot na primer SMF-standard midi file,SNG IN B.SEQ.



Ta stikala služijo za transport kursorja pozicije skladbe,stikalo za pavzo,ter play stop.
Tile kontrolerji so na obeh straneh enaki in jih se da uporabljati poljubno.









1.) ACV – vtič za priključitev na električno omrežje 220 V.

2.) POVER – glavno stikalo za vklop in izklop instrumenta.



3.) FLASH – CHARD – zareza za vstavljanje FLASH – kartice.To je kartica za prenos podatkov iz ene ,v drugo napravo.Nekatere naprave tega nimajo.

4.) VIDEO INTERFACE – slot namenjen nad graditvi instrumenta ,kateri omogoča priključitev TV sprejemnik ali pa na računalniški monitor.
Ta opcija je idealna rešitev za karaoke itd..





5.) PC TO HOST – direktni priključek na osebni računalnik; PC ali MAC brez uporabe MIDI - priklopnikov (musical instruments digital interface) kateri se lahko priklopijo na bilo kateri serijski USB port-vrata kateri podpira MIDI aplikacije.

6.) MIDI INTERFACE – so midi priklopniki za komunikacijo med podobnimi MIDI napravami.Omogoča povezavo ,na primer z ; raznimi MIDI kontrolerji,MASTER klaviaturami, MIDI kitarami,MIDI harmonikami itd.. Za več informacij se obrnite na Glasbeni Center Čurin ali pa na E.mail: infoopicaglasbeni-center.com
IN – pomeni MIDI vhod
OUT - pomeni MIDI izhod
THRU - pomeni MIDI pot skozi napravo v drugo napravo brez bilo kakšne komunikacije z napravo skozi katero tečejo podatki.




7.) EC5 – je vtič za priklop več funkcijskega pedala , na katerem se da funkcije nastavljati poljubno.te funkcije se nastavljajo v okolju global na četrti strani.





8.) ASSIGNABLE PEDAL/FOOTSWICH – individualni vhod za pedal kjer se mu funkcije dajo prav tako poljubno določiti.Najprimernejši so pedali EXP2 ali XVP10.Tudi za te pedale se funkcije določajo v okolju global na četrti strani opisanega menija , tako da se lahko izbira med različnimi kontrolerji poglej midi iplementation chart.v večini primerov se uporablja expresion pedal – za glasno tiho.To je kontroler št 11.

EXP 2 XVP10


8.) DAMPER – popularno se mu reče sustain pedal , prav za prav na ta vtič se namreč ta pedal priklopi.Velikokrat se dogaja da pedal ton drži brez pritiska nanj.V tem primeru je potrebno se postaviti v okolje global,to je pritisniti tipko global. Nato se postaviti z tipko LOWER/ACC5 na sliki ,ter spremeniti polariteto.




PS1 DS1H







9.) OUTPUTS – to so asimetrični izhodi za v na mešalne naprave ali pa na kakšno drugo ojačevalno napravo , kot je aktivni monitoring sistem , bodisi hi-fi stolp.Na voljo so štirje fizični izhodi označeni – L/MONO , RIGHT – to pomeni .



L/MONO – leva stran , ali če se priklopi le ta izhod bo zvočna slika v MONO tehniki.V tem primeru bodo zvoki razpodeljeni na vseh straneh enako tako da ne bo prostorskega občutka razporeditve posameznih instrumentov-zvokov v zvočni sliki .

RIGHT – desna stran.Kadar so priklopljene obe strani na mešalno konzolo in panorame pravilno razporejene levo desno bo zvočna slika v stereo tehniki , in ne le to tudi sam zvok bo kvalitetnejši saj bo občutek kot da igra živa skupina na odru prav tako pa se bo dalo slišati od kod prihaja zvok posameznega instrumenta.Seveda pa je pogoj za to da so panorame nastavljene že v predpripravi performance-a.

1 , 2 – izhoda ;to sta dodatna izhoda namenjena preciznejši obdelavi zvočne slike , katero se da na mešalni konzoli obdelati še bolj natančno , kar da za posledico ob pravilnih nastavitvah vrhunski zvok - »stage sound« .

POZOR !

NA TEH IZHODIH NE BO IMEL EFEKTA MASTER VOLUMEN,ZATO SE GA NASTAVI NA MEŠALNI KONZOLI.V TO SMER BO SIGNAL PRIPOTOVAL POPOLNOMA LINEARNO.



vse te nastavitve pa se določajo prav tako v okolju global kot je bilo opisano že pri nekaterih aplikacijah na trinajsti strani.V tem meniju se na ekrančku pojavijo trakovi zraven katerih pa so nazorno opisani izbrani trakovi katere se določi z gumbom –TEMPO / VALUE ali pa z stikali; DOWN - / UP +.







10.) INPUT 1 in 2 – vhodi namenjeni za vokal , kitaro,CD itd..V veliki večini primerov pa se jih rabi pri manjših zasedbah saj ta aplikacija omogoča večglasno petje z uporabo vokal procesorja.Lahko pa se uporablja tudi za kitaro ali za kak drug instrument.
Te parametre se pa nastavlja:
v okolju global ;- na strani 14 .za vhod L/MONO , RIGHT ali pa 1 , 2 , ter določitev efekta.

12.) GAIN 1 in 2 – nastavitev dinamičnega nivoja 0dB/-40dB za mikrofon ali line.

NAČIN OPERIRANJA IN DELA Z MENIJI

Ob zagonu naprave ,takoj ko se naloži operacijski sistem se pokaže na ekranu glavna stran razvidno iz slike 1.ob pritisku na stikalo meni slika 2 se pokaže seznam obdelovalnih menijev
Katere izbiramo tako da se pritisne stikalo levo ali desno ob ekranu ,odvisno od menija katerega se v izbranem trenutku rabi.
Z izbiro stikal PAGE - / + se pa premika po straneh menijev.

Za izbiro med meniji in po straneh se v vseh aplikacijah po istem procesu kot je bil predhodno opisan.


1 glavna stran 2 meni 3 delovna stran






Stikalo z katerim se pomakne stikalo za odpiranje stikalo za pomikanje na osnovno stran seznama menujev med meniji
DELO Z STYLE – i (ritmi)
KREIRANJE LASTNIH STYLES-ov (RITMOV)
STRUKTURA RITMOV : OPIS KOMPONENT ENEGA RITMA

- IME RITMA STYLE – a

- VARIACIA 1
VARIACIJA AKORDA 1

Ob pritisku na razne variacije akorda in če je ritem različno odigran programiran
bo ob vsaki variaciji drugače odigral zelo primerna zadeva
za prehode kateri bodo lahko zaigrali samodejno
brez rabe tipke FILL.
Za vsak trak se lahko sprogramira različna varianta,odvisno
od kreativnosti fantazije vsakega posameznika.


VARIACIJA AKORDA 2

VARIACIJA AKORDA 3

VARIACIJA AKORDA 4

VARIACIJA AKORDA 5

VARIACIJA AKORDA 6

VARIACIJA 2

VARIACIJA 3

VARIACIJA 4

INTRODUKCIJA 1

VARIACIJA AKORDA 1 ZA INTRODUKCIJO 1

VARIACIJA AKORDA 1 ZA INTRODUKCIJO 2

INTRODUKCIJA 2

PREHOD 1

PREHOD 2

ZAKLJUČEK 1

ZAKLJUČEK 2



Naslednji korak je pritisk stikala RECORD ,nato NEW STYLE v kolikor se bo kreiral novi ritem.Za predelavo obstoječega je potrebno pritisniti CURRENT STYLE.
Na ekranu se bo pojavilo pri izbiri opcije:
NEW STYLE ime ritma za katerega je privzeto ime NEW STYLE . To ime se kasneje lahko preimenuje v bilo kakšno drugo obliko,kako pa je opisano v nadaljevanju besedila.V kolikor pa se izbere opcija CURRENT STYLE bo pa privzeto ime tistega ritma katerega se je predhodno izbralo v obdelavo – EDITIRANJE .

1 4 2 3 8 10 7







11
5
6
9




1. –Ime ritma to ime se kasneje lahko preimenuje v bilo kakšno drugo obliko,kako pa je opisano v nadaljevanju besedila

2. R - nastavitev načina snemanja,.lahko se snema v RT –real time (realnem času) ali pa v STP – step by step (korak za korakom) ta zadnji način pomeni vnašanje vrednosti v obliki not ali pa v grafičnem editorju .


3. RL - določitev RL recording lenght (dolžina snemanja).

4. CV - ta parameter služi za izbiro variacije ritma ,kateri bo v procesu obdelave.


5. CV LEN - dolžina CV – chord variation (variacija akorda).Ta parameter je namenjen za določitev dolžine celotnega vzorca variacije akorda.



6. RESOL - nastavitev resolucije – ločljivosti snemanja.

7. NTT - način transpozicije

8. METRO - vklop in izklop metronoma ter nastavitev le tega;ali bo igral samo v predtaktih ali skozi celo sekvenco
.
9. C – določa katera varianta akorda bo naj zaigrana ko se prime akord kateri je določen na začetku.Te nastavitve se lahko nastavljajo poljubno odvisno od potrebe.

10. METER – nastavitev raznih tipov signature.

11. E – določitev variacije ritma.

Z stikalom menu se odpre podmeni kjer so prikazana orodja za natančnejšo obdelavo ritma.Ta orodja omogočajo qvantizacijo – korekturo ritmičnih vrednosti tonov na člalalao,v vseh možnih resolucijah. Kopiranje, transponiranje obdelovanje trakov v mikro editorju,itd to vse je v tem neniju,kateri ima vsega 14 strani.

SPRAVILO NAREJENEGA RITMA !

Ko je postopek obdelave tako daleč da se delo lahko shrani se pritisne stikalo WRITE DISC IN USE



-SE PRIKAŽE NASLEDNJI ZASLON :





















Nato se vpišejo potrebni podatki; ime ritma se določi pozicija kamor bo ritem shranjen in nato se pritisne ENTER / YES da se dejanje potrdi.za določanje vrednosti se uporabljajo gumbi kateri so prikazani na spodnji sliki.





POSTOPEK SNEMANJA RITMA

Za začetek kreiranja lastnega ritma se pritisne RECORD določi parametre kateri služijo med drugim tudi kot pripomoček pri snemanju,nato se pritisne TRK.SELECT (poglej desno sliko zgoraj ),se izbere trak ko utripa je pripravljen za snemanje nato se pritisne START / STOP tipka.Takti že tečejo, da za izognitev presenečenju to pomeni da se funkcija snemanje ne začne takoj si je dobro nastaviti predtakt vrednost se nastavi v okolju global..
Ko je postopek na tem traku končan se izbere naslednji trak in se ga posname prav tako tudi vse ostale trakove .Posneti trak se lahko izklopi tako da je MUTE –tih v tem primeru bo v okencu kjer utripa ikona prazno polje.ko je trak ali celi ritem posnet se pa za natančnejšo

obdelavo postavi v MENU
kjer se pokažejo vsa orodja za obdelavo katera so opisana naslovom kreiranje lastnih ritmov.
Spodnja slika :
Indikator statusa naziv strani zaporedna številka strani


Ko je ritem skreiran in izpolni vse pogoje želene kakovosti se ga shrani v memorijo -spomin na že opisan način.









LISTA KONTROLERJEV KATERI SO APLICIRANI V NAPRAVI





Vsi omenjeni kontrolerji so uporabljivi in zapisljivi v v record meniju na četrti strani,kjer se lahko tudi brišejo.

Omenjeni kontrolerji so namenjeni določanju glasnosti , panorame - levo desno, nastavljanju vrednosti filtrov (z katerimi se lahko zvok še dodatno oblikuje) vklop in izklop sustain
pedala za vsak trak posebej in to na bilo kateri poziciji.
Tudi pri direktnem snemanju iz klaviature v klaviaturo,če se izbere ta način za
prenos podatkov bodo ostali tile kontrolerji v primeru da midi filtri niso nastavljeni
tako da jih ignorirajo bodo zapisani .V tem primeru se jih lahko izbriše ročno v meniju
RECORD MENU na strani štiri EVENT EDIT.




POZOR !


VPIS KONTROLERJEV V EDITOR LAHKO POVZROČI TEŽAVE DA SE V KLJUB NASTAVITVAM NA PERFORMANCE-IH NE BO ODZIV SAJ IMAJO OMENJENI KONTROLERJI ZAPISANI V EDITOR PRIORITETO.

-V TEM PRIMERU JIH JE POTREBNO IZBRISATI NA ŽE OMENJEN NAČIN.



PRIPRAVA PERFORMANCE-ov


KAJ JE PERFORMANCE ? : Performance je lahko bi se reklo pomnilniška enota za nastavitve mixerja , postavitve zvokov vključno z izbiro zvokov iz zvokovnih bank,nastavitve efektov itd..


Osnovni style meni zaslon prikazuje
ob vsakem traku ikono , in ime
instrumenta kateri je uporabljen na posameznem traku.
Če ob traku ikona ni vidna , pomeni
da je ta trak utišan – MUTE.
To se doseže z pritiskom obeh tipk na enkrat .


To so dve tipke katere se nahajajo
Na obeh straneh ekrančka.



Služijo za izbiro aplikacij in za določanje vrednosti.












Z tipko meni se prikliče osnovni meni za delo z ritmi katerih je 25. Na prvi strani
so na ekranu prikazani meniji po klasifikacijah :


• MIXER –nastavitve glasnosti,panorame efekti

• TUNING – uglasitve trakov ,določanje skal,intervalsko območje modulacijske palice – PICH BENDER.

• EFFECTS – fine nastavitve integriranega digitalnega efekta na vseh efekt aplikacijah A,B,C,D.

• TRACK EDIT- spreminjanje ovojnic instrumenta za vsak obdelovani trak posebej nastavitev monofoničnega ali polifoničnega načina ,nastavitev MIDI prioritet .

• RT CTRLS – nastavitve za damper – sustain ali expresion pedal (volumen pedal-pedal za glasnost),nastavitve za modulacijsko palico – JOJSTIC , določanje dinamičnega nivoja in nastavitev za ENSEMBLE - harmonizer.

• STYLE CTRLS – direktna nastavitev glavnih bobnarskih elementov , nastavitev območja med najnižjim in najvišjim igranim tonom med katerim se ustvari toleranca-WRAP POINT.

• INPUT/PAD – nastavitev padov izhodi efekti in zvoki za vsaki pad posebej



• PREFERENCES – zaklep raznih notranjih aplikacij določitev načina na koliko prstov se bo akord izvajal , določitev skal za vsaki posamezni trak, določitev traku memory akorda.

SHRANI :


Ko so te nastavitve urejene pa jih je potrebno shraniti in sicer pritisne se tipka: WRIGH TO DISK IN USE se vpiše potrebne podatke : ime performance ¬–a
Določi lokacijo na kateri bo ta performance shranjen,še STS –single touch setings se določi,nato se pritisne enter kjer se pojavi na ekranu ARE YOU SURE za potrditev se pritisne tipka ENTER / YES za izhod iz dejanja pa EXIT / NO.



PERFORMANCE se prikliče tako da se pritisne tipka PERFORM. nato se izbira med bankami na tastaturi




PROGRAM PERFORMANC





DISKOVNI POGONI SHRANJEVALNI MEDIJI IN DISKOVNI SISTEM

Struktura strani je zasnovana tako,da SO v glavni mapi MYDIR.SET shranjene podmape oziroma v teh podmapah se nahajajo direktoriji : GLOBAL , PERFORM , PROGRAM IN STYLE.V vseh teh mapah pa so shranjene še podmape kjer se nahajajo tovrstne datoteke.
DATOTEČNA VEJA


KONČNICE DATOTEK IN OPIS LE TEH V OKOLJU STYLE












KONČNICE DATOTEK IN OPIS LE TEH V OKOLJU SEQUENCER IN SAMPLING



KONČNICE DODATNIH DATOTEK TIPA TRITON UPORABNIH V SERIJI PAIN OPIS LE TEH





Za shranjevanje ali priklic podatkov iz DISKA se pritisne tipka DISC na sliki.














formatiraj
Priklic nov direktorij
Shrani preimenuj
Kopira orodja za disk
Briši








PRIKAZ OKENCA ZA OPERIRANJE DISKOVNIMI POGONI

IKONA IZBRANE OPERACIJE OPIS STRANI IZBRANEGA MENUJA

PRIKAZOBSTOJEČIH UKAZNO POLJE
DIREKTORIJEV

Za lažje razumevanje so opisane razne funkcije in aplikacije.



PRIMER PREGLEDA OKENCA ZA PRIKLIC PODATKOV.






IZPIS DATOTEK
KATERE SO NA VELIKOST
VOLJO DATOTEKE
V KILOBAJTIH










MIDI IMPLEMENTACIJSKA TABELA

FUNKCIJA PRENOS SPREJEM OPIS KONTROLERJEV

















*A : Pošlje in sprejme podatke kadar IN / OUT nastavljeni na OFF – izklop v okolju global.

*1 : Nastavitve za klasični način orgel ( drawbars )nastavitve za tipe oscilatorjev.

*2 : LSB , MSB = 00,00 modulacijsko območje = 01,00 : fina nastavitev = 02,00 : intervalski potek uglaševanja.

*3 : Vključeno v master volume podatkovnik.

*4 : Prenaša samo kadar je sinhronizacija nastavljena na CLOCK SEND parameter
(v okolju global stran 6) na nastavitev PC TO HOST.

LISTA ZVOKOV

Lista zvokov ,je v originalnih navodilih predstavljena v razpredelnici kjer je opisano ime, zvoka ime podbanke , sistem –GENERAL MIDI ter parameter pozicije kateri se lahko na songu,midi file-u ali na samem style-u ( ritmu ) če so vpisani pokažejo v samem mikro editorju.CC- control change , PC – program change .


PODBANKA GLAVNA BANKA KLASIFIKACIJA INSTRUMENTA
------------------ ------------------------- ----------------------------------------------


--------------------------------- ------------------------------- -----------------------
PODBANKA PODBANKE NAZIV INSTRUMENTA RAZLIČICA GM






















POVEZAVE KABLOV



PRIMER POTREBNIH POVEZOVALNIH KABLOV





Za pravilno delovanje so potrebni izključno kabli z oklopom (kaoksialni kabli), ki so edini garant, da kabli ne sprejemajo motenj z okolja (radijski valovi, frekvence mobilnih telefonov, magnetna polja električnih transformatorjev in elektromotorjev,...). Priporočljivo je tudi, da so kabli simetrični, ker je večina vhodov in izhodov simetričnih. Za to potrebujete kabel, ki ima oklop in dva ločena vodnika v sredini kabla (mikrofonski kabel). Posebaj pazite pri daljših kablih na impedanco oz Ohmsko upornost kablov. Če je upornost velika lahko to povzroči velike izgube signala v samem kablu. Zato je priporočljivo, da uporabljate izključno kable, ki so namensko izdelani za nizkonapetostne povezave audio naprav. Zelo pomembno je tudi, da uporabite ustrezne konektorje, dobre kvalitete, ki morajo biti na kabel obvezno spajkani. Da bi se izognili nevšečnostim pri delovanju, redno preverjajte konektorje in kable, jih redno vzdržujte in pazite, da na kabel ne dajete težkih in ostrih predmetov ter da jih pri demontaži naprave skrbno zvijete, ker s tem preprečite trenje kablov.
_________________
BORTCHY

http://bortchy.wix.com/bortchy-
https://www.facebook.com/boris.odreitz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
21grams
znanec


Pridružen/-a: 13.01. 2011, 16:52
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: 09 Maj 2011 08:41    Naslov sporočila: navodila za pa 80 Odgovori s citatom

lP.JAZ bi nujno potreboval navodila za pa80 v hrvaščini al kaj podobnega,v angleščini sicer mam,vendar ne obvladam tak dobro da bi razumel to fse:/ prosim pomagajte,naj mi pošle nekdo,če mu ni težko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mary
zlati član družine


Pridružen/-a: 14.07. 2008, 13:50
Prispevkov: 330

PrispevekObjavljeno: 09 Maj 2011 15:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

natisni si saj jih imaš tukaj gor
ali si slep !kaj ti še naj pošilja Mad uf uf
_________________
marrylyne
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bortchy
Administrator foruma


Pridružen/-a: 11.07. 2008, 12:44
Prispevkov: 953

PrispevekObjavljeno: 09 Maj 2011 16:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mary umiri se tukaj navodila niso popolna manjkajo slikce in še neki opisi ker se ni dalo uploadat tako sem mu poslal komplet slo. navodil
_________________
BORTCHY

http://bortchy.wix.com/bortchy-
https://www.facebook.com/boris.odreitz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gorišek
zlati član družine


Pridružen/-a: 25.09. 2010, 09:28
Prispevkov: 125

PrispevekObjavljeno: 18 Okt 2011 14:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lep pozdrav
prosil bi ali se še da dobiti navodila za korg pa 80
najlepša hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    GLASBENI INSTRUMENTI IN NAPRAVE FORUM Seznam forumov -> KORG Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.