GLASBENI INSTRUMENTI IN NAPRAVE FORUM Seznam forumov GLASBENI INSTRUMENTI IN NAPRAVE FORUM
RAZPRAVE O SINTIČIH,MEŠALNIH MIZAH ANALOGNIH KAKOR TUDI DIGITALNIH TER OSTALIH NAPRAV KOT SO PROSTORSKI EFEKTI,DINAMIČNI PROCESORJI BLAGOVNIH ZNAMK KOT SO: GEM,KORG,ROLAND YAMAHA BEHRINGER ITD..gaže črna lista najemnikov glasbe
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kretnica
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    GLASBENI INSTRUMENTI IN NAPRAVE FORUM Seznam forumov -> OZVOČENJA-MEŠALKE, KONČNE STOPNJE,ZVOČNIKI,
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
narff
zlati član družine


Pridružen/-a: 07.03. 2013, 15:36
Prispevkov: 39
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 10 Apr 2013 22:19    Naslov sporočila: sub Odgovori s citatom

Pozdrav Venty. Ti pa si me razumel delno. Jaz bi rad sedanje manjše trosistemce razbremenil tako da bi zvok basa in bobna ki ju imam na midiju nalašč glasneje nastavljene, s kretnico preusmeril na bas oz. sub boxe. in če kretnica temu služi? oz. čumu sploh služi kretnica?
V glavnem dosegel bi pa rad globji ton da glasba nabija pošteno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Venty
srebrni član družine


Pridružen/-a: 06.04. 2013, 17:35
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: 11 Apr 2013 20:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljen narff!
Ja, takole ti bom rekel. S kretnico bi dosegel točno to da bi razbremenil trosistemce in bi potem base fural prek sub-ov. Zvok ti pride potem dosti lepši in bolj bogat, ker se ti sateliti (v tvojem primeru trosistemci) razbremenijo in skrbijo le še za srednje in visoke tone medtem ko base pobirajo subi. Tudi moč ozvočenja se poveča.
Ampak to da bi ti prek sub-ov fural samo bas in kick-boben se vsaj meni zdi nesmiselno pa tudi ne vem kako bi to naredil, tako da je tisto kar sem ti napisal v prvem odstavku najboljša rešitev ki se najpogosteje (skoraj vedno če sem iskren) uporablja.
Je pa še ena stvar. Če imaš aktivno mešalko bo to s kretnico malo problem, ker ima aktivna mešalka že vgrajen feršterker (ojačevalec Wink ). Pri pasivni je to čisto enostavno - L in R signal pripelješ iz mešalke v kretnico iz nje pa potem do posameznega feršterkerja (npr. za sube, ...), pri aktivni mikserci pa ne vem kako bi to sploh šlo ker je signal, ki gre iz nje že ojačan za zvočnike.
Glede močnega basa pa bom takole rekel:
-zelo pomembno je kako kvaliteten je sub, veliko vlogo igra pa tudi moč zvočnika (RMS moč, ne PEAK!) za katero pa vedno pravim da je bolje če je večja in se potem zvočnik ne matra. Če ima zvočnik t.i. dovolj zaloge moči z lahkoto (npr. konkretno za sube) bolje sune, producira bolj globok in poln bas pri npr. 3/4 ali še manj vse moči ki jo premore. Zvok je potem, lahko povem iz lastnih izkušenj znatno boljši.
Prosil pa bi te, da če je možno mi napišeš sestav tvoje opreme za ozvočenje, da ti bom potem lažje svetoval kako se odločiti. Upam da sem ti vsaj delno odgovoril Smile

Pozdrav

Venty
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Venty
srebrni član družine


Pridružen/-a: 06.04. 2013, 17:35
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: 11 Apr 2013 21:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

[img]
[/img]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
narff
zlati član družine


Pridružen/-a: 07.03. 2013, 15:36
Prispevkov: 39
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Apr 2013 13:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav Venty
Ja to je to kar sem hotel vprašat, morda sem čisto na začetku malo nerodno postavil vprašanje.
Želel bi namreč razbremeniti trosistemske boxe in jim v "pomoč" dodati sub boxe. Zdaj pa ne vem da bi zvok pravilno potoval oz. se usmeril na sube in trosistemce, če rabim kretnico oz. kako naprej da bo zvok čim bolj dober, in da se bo lepo in glasno slišalo...??
imam pa opremo:
power mixer je yamaha (torej aktivna mešalka) emx 5014, To je tako piše 2 x 500 w če so 4 ohmi.
boxi pa so zeck trosistemski en boxs 400w in drugi box 400 w. (se pa mi zdi da imajo sinusa vsak po 800, nisem pa prepričan.)
Klaviatura pa roland g 1000.
Hvala pa lep pozdrav!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Damjo
zlati član družine


Pridružen/-a: 01.01. 2009, 22:28
Prispevkov: 189
Kraj: Lucija - Portorož

PrispevekObjavljeno: 17 Apr 2013 13:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sicer ozvočevanje ni moja specialnost, ampak jaz bi stvar drugače rešil:
Najprej preveri, če lahko Bas in kaso (kick) na klaviaturi preusmeriš na drugi par izhodov na klaviaturi. Še bolje bi bilo, da ga pelješ na 3 izhod, da privarčuješ en jack kabel ali pa nanj vežeš hi hat in kitaro, za prezentnost: na hitro sem preveril in mislim, da G1000 ima 2 stereo izhoda. Tako boš imel kaso in bas tudi na svojem kanalu na mikserju. To ti bo dalo dosti več manevrskega prostora za oblikovanje zvoka. Glede na prostor, boš lahko bas oblikoval tako, da ne bo hodil v klip in istočasno imel večjo jakost basa in kase.
Sedaj boš lahko tudi določil, na kateri zvočnik pelješ bas in kaso.
Glede smiselnosti početja se ne bom spuščal, ker v tem trenutku mislim samo na rešitev problema.
Če tega ne moreš (ali znaš), poskusi v klaviaturi preverit, če ima equaliser na izhodih. Če imaš, malo zmanjšaš nizke tone boš presenečen, kakšna razlika bo. Ljudje mislijo, da če naženeš base na eq, se ti bo bas in kasa bolje slišala, kar sploh ni res. Sploh če vadiš s slušalkami ali s kakšnim drugim ozvočenjem.
Tega mikserja ne poznam, zato samo pogojno: če imaš sub izhod na mikserju gor BREZ KRETNICE veži zunanji ojačevalec in zvočnike, katerim si namenil vlogo suba.
Verjetno že veš, ampak vseeno: kretnica signal loči na 2 dela: visoki del in nizki del. Zato pa običajno rabimo 2 ali več ojačevalcev.
_________________
Damjo


Nazadnje urejal/a Damjo 18 Apr 2013 07:13; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
narff
zlati član družine


Pridružen/-a: 07.03. 2013, 15:36
Prispevkov: 39
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Apr 2013 13:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj, Damjo
Hvala,
Ja klaviatura ima eq in znam preusmerit bas oz. boben ali oboje, ali kaj pač hočem na drugi kanal in tam mixam npr. bas al boben. Samo jaz ne bi zmanjševal eq, za base ker imam rad nizke tone. mešalka ima tudi izhode oz. signal bi lahko peljal na posebni ojačevalec, vendar mi ga ni za kupovat. z čim manj stroški bi rad naredil čim boljši zvok, da bi še pridobil na moči, in da bi bila celotna zvočna slika (glasba) čim boljša.
hvala pa lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Damjo
zlati član družine


Pridružen/-a: 01.01. 2009, 22:28
Prispevkov: 189
Kraj: Lucija - Portorož

PrispevekObjavljeno: 17 Apr 2013 15:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vidiš, do tega sem hotel, da sam prideš. Kretnica=dva ali več ojačevalcev. Najboljše rezultate boš dosegel po metodi ločenih kanalov. Poskusi nekoliko zmanjšat base na klaviaturi, nato pa zvečat na kanalu mikserja. Tako boš dvignil nivo 1 stereo kanala (ker ne bo hodil v klip), z "bas kanalom" pa boš dvignil base toliko, da ne hodi v klip, ampak je zvok še zadovoljiv. Presenečen boš, kakšna razlika lahko postane z relativno majhnimi posegi. Na vsak način začni razmišljat o še enem, kvalitetnem in močnem ojačevalcu.
_________________
Damjo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Venty
srebrni član družine


Pridružen/-a: 06.04. 2013, 17:35
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: 17 Apr 2013 20:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav narff!

Če se boš odločal za naku sub-ov, glej to da ne kupiš kakšne "zanič" robe, kot sem ti že v prejšnji objavi rekel predvsem pazi tudi to da ne kupiš prešibkih. Za dobro kvaliteto zvoka jaz iz lastnih izkušenj lahko povem, da se najbolje obnesejo leseni boxi, tudi plastični niso "tako" slabi, pa vendar ti leseni producirajo lepši zvok.
Je pa res da so plastični lažji za prenašanje Neutral , v vsakem primeru pa bi ti svetoval da kupiš aktivne, za tvoje potrebe so povsem dovolj, pa še vsega frešterkeraja ne rabiš trogat okoli Wink

No prek neta sem pogledal in "preučil" tudi tole tvojo mešalko. Zadeva je odlična mašina, no kar se od Yamahe tudi pričakuje ker so njihove mešalke tako rekoč špica. Je pa res malo problem ker je avtivna, ampak kot sem videl po slikah priključkov (še celo en video sm pogledal Wink ) bi se dalo gor priključiti aktivne sube, ker ima njim namenjen pasivni izhod (upam da sem videl prav, tam poleg jack izhodov za "AUX" sta dva za sube Neutral ).
Ampak, če bi sube priklopil na tisti izhod še vedno ne bi razbremenil trosistemcev - če želiš to storiti pa kot sem že rekel res potrebuješ kretnico (dvo pasovna bi bila za tvoje potrebe dovolj, se pravi kot ti je že Damjo napisal taka ki loči signal na visoke in nizke tone).

Upam da ti bo moj odgovor kaj pomagal, zahvaljujem pa se ti tudi za izpis opreme da sem lahko preveril kaj se bi dalo narediti. Če se še česa domislim ti sporočim Very Happy

Lep pozdrav,

Venty
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
narff
zlati član družine


Pridružen/-a: 07.03. 2013, 15:36
Prispevkov: 39
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Apr 2013 23:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Damjo in Venty hvala vama! se mi zdi da sem pravilno razmišljal že v začetku, kretnica torej loči višje in nižje tone in jih preusmeri, potrebujem še kvaliteten sub, itd... s tem bi razbremenil trosistemce, vse skup pa bi lahko menda še pojačal. Čudno vajini predhodniki me pa niso najbolje razumeli? Sad S klaviaturo pa sem zaenkrat tudi zadovoljen. Ja sedaj pa delam haus glasbo , pa tehno,, kot nekako to počne DJ Umek, no oni je pa res pravi profi. jaz to počnem na moji klaivaturri, seka in štanca, zvok je zadovoljiv, vokala nič, samo instumental,ritem, pa malo spreminjam variacije ritma, kak intro, prehod stisnem pa je to to. Sliši se dokaj dobro. to še bodo čage.
Še enkrat hvala obema, pa lep pozdrav!
narff
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Damjo
zlati član družine


Pridružen/-a: 01.01. 2009, 22:28
Prispevkov: 189
Kraj: Lucija - Portorož

PrispevekObjavljeno: 18 Apr 2013 07:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Malenkost Smile Na tem forumu smo večinoma iz "komercialne" branže, zato je bilo vprašanje nekoliko nejasno ali, po domače, skregano z logiko. Ko si začel s tem, da rad nažigaš kaso in base, sem sklepal, da si iz tehno, house ali sorodne branže. Spomnil sem se svojih mladih let v Arcadii, Jetu, The clubu in ostalih diskotekah in mi je bilo jasno, kaj hočeš. Cool
_________________
Damjo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Venty
srebrni član družine


Pridružen/-a: 06.04. 2013, 17:35
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: 18 Apr 2013 12:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav!
Vesel sem da smo prisli do nekega smiselnega zakljucka, upam da ti bo ozvocenje kot ga bos sestavil dobro sluzilo Very Happy

Pa se za konec ti bom se nekaj predlagal glede subov:
Poglej si kaksne Ev ( electro voice) ki so odlicna roba, ali pa kaksno yamaho, samo glej da bo dobro in ne nekaj najcenejsega. Saj ves malo denarja malo muzike pravijo, ne pomeni pa to da moras vzeti nekaj euper dragega Wink
Le dobro se odloci Wink

Srecno

Venty[/code]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
narff
zlati član družine


Pridružen/-a: 07.03. 2013, 15:36
Prispevkov: 39
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 18 Apr 2013 21:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tehno, haus, ja to me je začelo zanimati seveda, nekaj se igram z ritmi in variaciami, pa kak electro saund, čist simpl. pa ful light show, laser, megla, stroboskop itd... iz komerciale sem začel delat tudi stari rock, bijelo dugme, ribja corba, don mentoni band, seveda pa tudi Karma, Colonia, pa mambo kings, morda malo ABBA oz. Bony M. Seveda pospešeno iščem tu na štajerskem koncu kakšno mlado atraktivno pevko (dobro) , plus da špila malo kitaro vsaj polko in valček, če so slučajno kdaj potrebe za v trio! To bo pa že kar dobro.
Hvala in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    GLASBENI INSTRUMENTI IN NAPRAVE FORUM Seznam forumov -> OZVOČENJA-MEŠALKE, KONČNE STOPNJE,ZVOČNIKI, Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.